Het gebruik van cryptovaluta als geldmiddel strookt niet met de islamitische shariawetgeving en moet verboden worden voor moslims. Dat oordeelt de hoogste religieuze autoriteit van Indonesië.

Persbureau Bloomberg meldt dat de Majelis Ulama Indonesia (MUI) dit heeft besloten omdat crypto’s elementen bevatten van onzekerheid, gokken en gevaar.

Als het gaat om cryptovaluta als goederen, dan mogen zij wel verhandeld worden. Mits dit duidelijke voordelen met zich meebrengt en de handel zich houdt aan de principes van de sharia, ofwel voorschriften die voortvloeien uit interpretaties van de Koran.

Er bestaat al een Muslim Coins (MUSC), een cryptomunt die ontworpen is volgens diezelfde principes om gedecentraliseerde financiële diensten mogelijk te maken voor moslims.

Cryptomarkt in Indonesië is aanzienlijk

De MUI bezit grote religieuze, politieke en juridische macht in Indonesië, het grootste democratische moslimland in de wereld. Of de uitspraak de cryptomarkt van Indonesië zal beïnvloeden, is onduidelijk. De uitspraken van de MUI hebben geen bindende werking.

De Indonesische overheid staat de handel in cryptovaluta en termijncontracten voor grondstoffen toe als legale beleggingen. In Indonesië werd tussen januari en mei dit jaar voor bijna 26 miljard dollar gehandeld in de digitale betaalmiddelen, schrijft Reuters.

LEES OOK: Stablecoins: dit wil je weten over cryptomunten die een stabiele waarde behouden